Σίγουρα σπάνιας ράτσας, εθεάθη μία και μόνο φορά, τον Σεπτέμβριο του 2009, αργά το βράδυ στο τελείωμα του τρύγου, όταν ο Στέλιος Μπουτάρης απολάμβανε τη γλυκιά κούραση της στιγμής κάτω από τη δρυ στο κέντρο του κτήματος. Ήταν μικρή. Πετάχτηκε μέσα από τα κλήματα, κοιτάχτηκαν για λίγο και ύστερα εξαφανίστηκε και πάλι μέσα σε αυτά. Του φάνηκε πως ήταν μπλε. Ποιος ξέρει…
Από τότε τη συναντάς αποκλειστικά στα καλύτερα κελάρια Ελλάδας και εξωτερικού, δίπλα σε μεγάλες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Μικρής παραγωγής, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού.
Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διεθνούς διάστασης του ελληνικού αμπελώνα. Για τη Μπλε Αλεπού 2019 του Κτήματος Κυρ Γιάννη, κάθε ποικιλία οινοποιείται και ωριμάζει ξεχωριστά για 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη συνέχεια μπλεντάρονται και παραμένουν όλες μαζί για άλλους 4 μήνες σε βαρέλι. Εμφιαλώνονται και μετά από 6 ακόμη μήνες στη φιάλη, η μικρή Μπλε Αλεπού είναι έτοιμη για παιχνίδι. Και όταν λέμε μικρή το εννοούμε. Γιατί έχει τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά της μέχρι να ενηλικιωθεί.
Πολλοί τη συγκρίνουν με κορυφαία κρασιά του Bordeaux και της Βουργουνδίας. Εδώ που τα λέμε, από την πρώτη κιόλας γουλιά προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό το καλύτερο κρασί που έχεις πιεί. Και δεν είναι εύκολο.
Η ξύλινη κασετίνα με 3 φιάλες Μπλε Αλεπού 2019 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ,με την ιστορία του κρασιού υπογεγραμμένη από τον Στέλιο Μπουτάρη, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις!