Γιατί το αγαπάμε;
Το Clos Stegasta Μαυροτράγανο "Rare" του οινοποιείου Τ-Οίνος είναι ένα κόκκινο κρασί που εντυπωσιάζει τόσο με τη δομή όσο και με την πολυπλοκότητα του. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού πίσω από το κρασί αυτό βρίσκεται μια dream team, με τους καλύτερους οινολόγους από το Bordeaux και την California!
Το οινοποιείο στολίδι της Τήνου, ιδρύθηκε το 2002 στο χωριό Φαλατάδο. Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2008 και από τότε όλα γίνονται όλο και καλύτερα, με νέες ετικέτες και πειραματισμούς. Το όνομα του κρασιού προκύπτει από τα στεγασμένα πατητήρια (στεγαστά) που είχαν παραδοσιακά στο νησί για να πατάνε τα σταφύλια επιτόπου, προστατευμένοι από τους δυνατούς αέρηδες του νησιού. Το "Rare" από την άλλη σημαίνει πως το κρασί βγαίνει από το καλύτερο κομμάτι του αμπελιού, μόνο στις εξαιρετικές χρονιές. Τα αμπέλια βρίσκονται στις πεζούλες του αμπελοτεμαχίου Ρασώνα, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Όσο για τον τρύγο, εννοείται ότι είναι χειρωνακτικός, αλλά γίνεται σε όσα διαφορετικά στάδια χρειαστεί. Δηλαδή, συλλέγονται τσαμπί τσαμπί μόνο όταν έχουν φτάσει στην τέλεια ωρίμαση των σταφυλιών. Έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες, σε ανοξείδωτη αλλά και δρύινη δεξαμενή. Ακολουθεί παλαίωση για 12-14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 λίτρων (μόνο 20% από αυτά είναι νέα). Πρόκειται για ένα κορυφαίο δείγμα της ποικιλίας που βάζει κάτω με ευκολία πολλές εκδοχές του Μαυροτράγανου από τη Σαντορίνη.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, το Clos Stegasta Μαυροτράγανο "Rare" θα εξελιχθεί μοναδικά αλλά αν δεν μπορείς να περιμένεις, βγάλε τις σιτεμένες Tomahawk και άναψε τα κάρβουνα.
Δοκιμή
Έχει βαθύ, αδιαπέραστο πορφυρό χρώμα και μεθυστική μύτη, γεμάτη βύσσινα, μύρτιλα, σοκολάτα, αστεροειδή γλυκάνισο, βανίλια, κανέλα και γαρύφαλλο. Ο ορυκτός, mineral χαρακτήρας σε συνδυασμό με τον γήινο, προσθέτουν εντυπωσιακή πολυπλοκότητα στο σύνολο. Πλούσιο, γεμάτο στόμα, με έντονες τανίνες και υψηλή οξύτητα που όμως ισορροπούν τέλεια με το πυκνό μαύρο φρούτο. Γλυκά μπαχαρικά, σοκολάτα, καπνός και μια αίσθηση αλμύρας συνθέτουν το τέλειο γευστικό σύνολο.