Όταν ένα ελληνικό κρασί σκοράρει την αστρονομική βαθμολογία 94 pts από τον Robert Parker και ταυτόχρονα κερδίζει Ασημένιο Μετάλλιο στο Decanter, η χαρά μας είναι μεγάλη, πόσο μάλλον όταν αυτό το κρασί είναι ο Διάπορος 2017 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, που εντάξει, ξέραμε πως είναι υπερκρασάρα.
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας και λόγω τοποθεσίας αλλά και λόγω φιλοσοφίας. Ο ιδρυτής του οινοποιείου, ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στη δυναμική του Ξινόμαυρου και επένδυσαν σ’αυτό. Πήρε τα στρέμματα με τις ροδακινιές στη Νάουσα και έβαλε ξανά Ξινόμαυρο, όταν πολλοί το είχαν εγκαταλείψει.
Ο Διάπορος είναι η ναυαρχίδα του οινοποιείου και είναι ένα πραγματικά Μεγάλο κρασί. Από την καρδιά του αμπελοτοπιού Διάπορος προέρχονται το Ξινόμαυρο (87%) και το Syrah (13%) και αποτελούν τη βάση για ένα ρωμαλέο, κόκκινο κρασί παλαίωσης. Το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει για 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων. Το αποτέλεσμα είναι πολύπλοκο και έντονο, με δομή και συμπύκνωση που καθηλώνουν.
Σε 10 χρόνια θα έχει γίνει ποίημα αλλά αν δε μπορείς να περιμένεις τόσο, βάλε δίπλα του την καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα που μπορείς να βρεις.