Το Κλεψύδρα Syrah 2018 των Αμπελώνων Σαμαρτζή είναι ένα Syrah διαφορετικό. Ο Παναγιώτης Σαμαρτζής και ο ξάδερφός του και οινολόγος Αποστόλης Μόκας, ζουν για τον πειραματισμό και τη δημιουργία κρασιών που εκφράζουν τόσο την ποικιλία όσο και το μοναδικό terroir της Κοιλάδας των 9 Μουσών στην Άσκρη Βοιωτίας.
Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα στο οποίο η ζύμωση πραγματοποιείται με τη μέθοδο maceration carbonic. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική ζύμωση γίνεται μέσα στην ίδια τη ρόγα του σταφυλιού, χωρίς αυτή να σπάσει.
Σε αντίθεση με την κλασσική οινοποίηση, ολόκληρα τα σταφύλια, χωρίς να υποστούν πιέσεις, τοποθετούνται στην ειδικού τύπου δεξαμενή. Στη συνέχεια αυτή σφραγίζεται και γεμίζεται με διοξείδιο του άνθρακα, αφαιρώντας όλο το οξυγόνο. Η αναερόβια ζύμωση ξεκινάει, με το διοξείδιο του άνθρακα να αποθαρρύνει την κλασσική ζύμωση των ζυμομυκήτων. Τα ένζυμα των ίδιων των σταφυλιών, διασπούν τα σάκχαρα εντός της ρόγας, αλλά μαζί τους διασπάται και το μηλικό οξύ που βρίσκεται στο σταφύλι. Η μηλική διάσπαση είναι το σημαντικότερο βήμα κατά τη διάρκεια της αναερόβιας ζύμωσης και της χαρίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.
Μέσω αυτής παράγονται κόκκινα κρασιά με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα και μαλακές, βελούδινες τανίνες.
Το Κλεψύδρα Syrah 2018 των Αμπελώνων Σαμαρτζή θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σου απαλά και φινετσάτα κόκκινα κρασιά!