Αν θέλεις να μάθεις ακριβώς τι σημαίνει «ιταλική παραδοσιακή οινοποίηση», το Morandina Valpolicella Ripasso Superiore - Agricola Pra θα σου το ξεκαθαρίσει τάχιστα, γιατί απλά, είναι μια σπουδή στο ιστορικό terroir της Valpolicella και τις οινοποιητικές τεχνικές της ξεχωριστής αμπελουργικής ζώνης του Βένετο. Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, βάθος και πολυπλοκότητα, που αποτυπώνει απόλυτα την πλούσια κληρονομιά των γηγενών ποικιλιών της περιοχής και σαφώς, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο!
H Valpolicella που βρίσκεται στο Βένετο της βόρειας Ιταλίας, είναι μια από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και οφείλει τη διεθνή φήμη της στον Graziano Prà. Παραγωγός 3ης γενιάς, τη δεκαετία του ’80, ανέλαβαν μαζί με τον αδερφό του να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, του παππού και του πατέρα τους. Η φήμη του όμως απογειώθηκε, όταν το 2007, το οινοποιείο πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του. Το περίφημο Azienda Agricola Prà σηματοδότησε τη νέα εποχή της περιοχής Mondarina της Valpolicella και η προσεκτική παραγωγή και διαχείριση αποκλειστικά τοπικών ποικιλιών, υπογράμμισε την επιθυμία του να φτιάχνει πάντα όμορφα αγέροχα κρασιά, με δυνατό σώμα και πυγμή. Ο μονόκερος στην ετικέτα με το σώμα λιονταριού, σίγουρα σε προειδοποιεί για αυτό!
Η φιλοσοφία του Graziano θέλει να μην επεμβαίνει στο κρασί του, απλά να το καθοδηγεί για να γίνει σπουδαίο! Έτσι έκανε και στο Valpolicella Ripasso Agricola Pra, όπου οδήγησε τις ποικιλίες Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta να ζυμώσουν με τα στέμφυλά τους και να παραμείνουν σε βαρέλια των 900 λίτρων για 12 μήνες και στη συνέχεια σε μικρότερα των 20 λίτρων για άλλους 2. Αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργήσει ένα κρασί με όγκο, τρομερή πολυπλοκότητα, αλλά ακόμα έντονα τα φρουτώδη αρώματα του δάσους.
Το Morandina Valpolicella Ripasso Superiore - Agricola Pra είναι ένα κρασί αριστούργημα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!