Ο Αθανάσιος Ζαχαρίας ήταν αυτός που με τις επίμονες προσπάθειές του έσωσε μια εξαιρετικά σπάνια ελληνική ποικιλία από τη φυλλοξήρα του 1955 που κατάστρεψε τον ελληνικό αμπελώνα σχεδόν ολοσχερώς. Το Μούχταρο, του χρωστάει την ύπαρξή του. Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κοιλάδα των Μουσών, στους πρόποδες του όρους Ελικώνα.
Τα εγγόνια του πια του σωτήρα του, ο Νίκος, ο Στέλιος και ο Παναγιώτης Ζαχαρίας, δεν μπορούσαν παρά να ακολουθήσουν το όραμα και τον δρόμο που χάραξε ο παππούς τους. Δύσκολη, δύστροπη στην καλλιέργεια αλλά και στην οινοποίηση ποικιλία. Τα τρία αδέρφια επένδυσαν στη βιολογική καλλιέργειά της, εκμεταλλευόμενοι τις ιδανικές συνθήκες της περιοχής. Το υψόμετρο των 550 – 650 μ, οι κλίσεις που βοηθούν την αποστράγγιση και οι κρύες μάζες αέρα από τον Ελικώνα που δημιουργούν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα, συντελούν σημαντικά στην τέλεια και χωρίς ασθένειες ωρίμανσή της.
Στη μία και μοναδική μονοποικιλιακή οινοποίησή του, το Μούχταρο 2017 του Κτήματος Μουσών δικαιώνει απόλυτα όσους πίστεψαν σε αυτό και αφιερώθηκαν στην καλλιέργειά του. Με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (450 kgr/στρέμμα) αποκτά μοναδική συμπύκνωση που εκφράζει την ποικιλία σε κάθε γουλιά.
Ένα είναι σίγουρο. Δύσκολα θα βρεις άλλο ελληνικό κρασί με τη βελούδινη αίσθηση του Μούχταρο 2017 από το Κτήμα Μουσών.
Απολαυστικό αν και ακόμη στην εφηβεία, σίγουρα θα εκτιμήσει αναμονή 4-5 χρόνων ακόμη.