Το “κύκνειο άσμα” του μεγαλειώδους Αγιωργίτικου του Αϊβαλή δυστυχώς έφτασε. Το προφυλλοξηρικό αμπέλι των τεσσάρων στρεμμάτων που κρυβόταν πίσω από το Τέσσερα "4" έδωσε τον τελευταίο του καρπό το 2022 και έτσι δημιουργήθηκε το συλλεκτικό ΤΕΣΣΕΡΑ AVE ATQUE VALE (χαίρε & αντίο), σε μόλις 220 φιάλες. Ένα κομμάτι από την ιστορία ολόκληρης της Νεμέας, με βαθιά συναισθηματική υπόσταση και αξεπέραστη κλάση που αξίζει σίγουρα μια θέση στο κελάρι και τη συλλογή σου.
Αυτό το αμπέλι έχει ζήσει ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης αμπελουργίας∙ από το άλογο και τον ιδρώτα του αγρότη, μέχρι τον ήχο του σύγχρονου τρακτέρ. Εκεί, 980 πρέμνα Αγιωργίτικου, κληρονομιά της προγιαγιάς, στέκουν για πάνω από 130 χρόνια, χαρίζοντας καρπό συμπυκνωμένο, καρπό που γέννησε τον θρύλο και τον χαρακτήρα του “Τέσσερα” του Αϊβαλή – ενός από τα πιο περιζήτητα, σπάνια και κορυφαία ελληνικά κρασιά. Τέσσερα, όσα και τα στρέμματα του ξερικού, προφυλλοξηρικού αμπελώνα στην περιοχή Φλιάσιο Πεδίο. Τέσσερα, όσα και τα λεπτά που κρατάει η ατέλειωτη επίγευση του.
Το Τέσσερα "4" ήταν το κρασί που καθιέρωσε τον Χρήστο Αϊβαλή σαν έναν από τους πρωτοκλασάτους οινοποιούς της Νεμέας και αυτό που έβαλε το Αγιωργίτικο σε premium μονοπάτια. Με πόνο ψυχής ο Χρήστος Αϊβαλής αποχαιρέτησε το αμπέλι αυτό το 2022 καθώς δεν μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ο τελευταίος καρπός με την τρομακτική συμπύκνωση του έδωσε τη βάση για το ΤΕΣΣΕΡΑ AVE ATQUE VALE. Η οινοποίηση έγινε σε ανοιχτή δεξαμενή με ιδιαίτερα μακρά εκχύλιση 45 ημερών (εκεί οφείλεται το μαύρο χρώμα και η στιβαρή δομή του). Έπειτα το κρασί παλαίωσε για 30 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και για 6 μήνες στη φιάλη.
Ο Χρήστος Αϊβαλής τόλμησε να φτάσει το Αγιωργίτικο στα άκρα και δημιούργησε ένα κρασί θρύλο, που συγκρίνεται με τα μεγαθήρια του διεθνούς αμπελώνα.
Οι φιάλες του ΤΕΣΣΕΡΑ AVE ATQUE VALE είναι αυστηρά περιορισμένες, οπότε πρέπει να βιαστείς!