Η αγάπη του Γιώργου Κίτου για τις εξωτικές ποικιλίες είναι πλέον γνωστή. Η αγάπη της εμβληματικής πορτογαλικής ποικιλίας για τον Θεσσαλικό κάμπο ήταν όμως ένα μεγάλο στοίχημα.
Μετά την επιτυχημένη πειραματική καλλιέργεια κλασικών γαλλικών ποικιλιών στην περιοχή του Σωτήριου Λάρισας, ο ριψοκίνδυνος γεωπόνος, από το 2009 στράφηκε σε λιγότερο γνωστές και εξωτικές ποικιλίες, αψηφώντας την έλλειψη υψομέτρου και κλίσεων.
Η Touriga Nacional ήταν ιστορικά η κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής του Dao από όπου και πιθανά προέρχεται. Θεωρείται η καλύτερη ερυθρή ποικιλία της Πορτογαλίας και είναι υπεύθυνη για κάποια από τα μεγαλύτερα κρασιά της περιοχής του Douro.
Επιμένοντας στην παραγωγή μόλις μιας φιάλης ανά πρέμνο και σχεδόν χωρίς καμιά απολύτως παρέμβαση, τόσο κατά την καλλιέργεια όσο και κατά την οινοποίηση, ο Γιώργος Κίτος στοχεύει στη μέγιστη συμπύκνωση και απόδοση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας.
Η Touriga Nacional 2011 του Κτήματος Γιώργος Κίτος, έχοντας περάσει 6 μήνες σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και πλούσιο κόκκινο κρασί που υπόσχεται συγκινήσεις.
Μην διστάσετε να το παλαιώσετε για μια ακόμη πενταετία.