To Trois Cepages 2023 Domaine du Pélican, αποτελεί μια σπάνια περίπτωση όπου συνδυάζονται τρεις ποικιλίες του Jura (το Pinot Noir, το Poulsard και το Trousseau). Το ιστορικό αυτό κρασί ήταν το πρώτο κόκκινο του οινοποιείου, όπου οι δυο δαιμόνιοι παραγωγοί αποφάσισαν να παντρέψουν τα τρία σταφύλια. Είναι ένα κόκκινο που ξεχειλίζει φινέτσα αλλά και προσωπικότητα ενώ σίγουρα, το γεγονός πως πίσω από αυτό βρίσκεται ο Guillaume d’Angerville του ομώνυμου οινοποιείου της Βουργουνδίας αποτελεί τρανταχτή εγγύηση ποιότητας!
Το Domaine du Pelican βρίσκεται σε μια πανέμορφη γωνιά του Montigny-les-Arsures, μόλις 1 χιλιόμετρο έξω από το Arbois, και ξεκίνησε την πορεία του το 2012. Το Arbois είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές του Jura, διάσημο για τα πολύπλοκα και γεμάτα χαρακτήρα κρασιά που κάνει. Παράλληλα αποτελεί το “άντρο” πολλών σπουδαίων βιοδυναμικών παραγωγών αλλά και εκπροσώπων της natural σκηνής. Πίσω από το Domaine du Pelican κρύβονται δύο κορυφαίοι οινοποιοί, ο Francois Duvivier και ο Guillaume d’Angerville, από το διάσημο Domaine Marquis d’Angerville στο Volnay της Βουργουνδίας. Οι δυο τους αναγνώρισαν τη δυναμική της περιοχής αλλά και των τοπικών ποικιλίων και αποφάσισαν να επενδύσουν στο Jura. Φυσικά, η εμμονή στην φινέτσα, την καθαρότητα φρούτου και την τελειότητα που συνοδεύει τα κρασιά τους από την Βουργουνδία δεν λείπει ούτε από εδώ. Από μόλις 15 εκτάρια αμπελώνων, ανάμεσά τους ακόμα και κάποια προφυλλοξηρικά, φτιάχνουν κρασιά που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα, την εκφραστικότητα και την υποδειγματική ισορροπία τους. Ένα τέτοιο είναι και το Domaine du Pelican Arbois Trois Cepages 2023.
To Trois Cepages 2023 Domaine du Pélican, είναι ένα blend των τριών ερυθρών ποικιλιών από αμπέλια βιοδυναμικής καλλιέργειας, συνδυάζοντας Pinot Noir (60%), Trousseau (35%) και Poulsard (5%). Το όνομά του μάλιστα προέρχεται ακριβώς από αυτό «τρεις ποικιλίες». Οι τρεις ποικιλίες συνοινοποιούνται και το κρασί ζυμώνει σε βαρέλια Βουργουνδίας (50%) και σε μεγάλα βαρέλια foudres (50%). Μετά την ανάμειξη των δυο, το κρασί ωριμάζει για 1 περίπου χρόνο μέσα σε βαρέλια barrique. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί βαθύ, σύνθετο και υποδειγματικά κομψό!
Η παρουσία του Guillaume d’Angerville στο Jura αντιμετωπίστηκε στην αρχή με δισταγμό. Η αφοσίωσή του όμως στο terroir, την ιστορία και την παράδοση της περιοχής εκτιμήθηκε σύντομα και έτσι το όραμά του να συμβάλει στην παγκόσμια αναγνώριση των σπουδαίων και μοναδικών κρασιών του Jura έγινε πραγματικότητα!