Το Tentenublo Xérico είναι ο φόρος τιμής του Roberto Oliván, στις 4 γενιές καλλιεργητών Teodoro, Félix, Ignacio και Roberto που έχουν φροντίσει τη γη του Tentenublo. Στην ετικέτα φιγουράρουν κάθε χρονιά τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ την εμφιάλωση του 2019 κοσμεί ο γιος του! Και σα να μην έφτανε αυτό, η χρονιά του 2019 έχει πάρει και 92+ pts από Robert Parker!
Ο Roberto Oliván, είναι σίγουρα ένα μεγάλο αστέρι της Rioja και ένας από τους πιο συναρπαστικούς παραγωγούς της περιοχής! Ανήκει στην τέταρτη γενιά οινοποιών μιας οικογένειας αμπελουργών που καλλιεργούν σταφύλια στη Rioja εδώ και τουλάχιστον 30 έτη. Το όραμά του ήταν να αναδείξει την ποιότητα του terroir της Rioja, με έναν μοντέρνο αέρα φρεσκάδας και μειωμένη χρήση βαρελιού. Μπήκε δυναμικά στην αγορά το 2011, με την αναγέννηση του οικογενειακού οινοποιείου Tentenublo Wines, στην περιοχή Vinaspre. Εκεί καλλιεργεί τις ποικιλίες Tempranillo, Garnacha, Viura και Malvasía, σε 100 στρέμματα οικογενειακών αμπελώνων, μοιρασμένα σε 30 μικρά αγροτεμάχια. Στους απόκρημνους πρόποδες της οροσειράς Sierra de Cantabria, το υψόμετρο φτάνει τα 700 μέτρα και η κλιματική διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου, δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες. Έτσι πήρε το οινοποιείο το όνομα Tentenublo, το οποίο είναι η παραδοσιακή λέξη για το κουδούνισμα των καμπανών που χρησιμοποιούσαν για να διώξουν μακριά τις χαλαζοπτώσεις, κατά την περίοδο ωρίμασης των σταφυλιών.
Το Tentenublo Xérico παράγεται από σταφύλια διαφορετικών αγροτεμαχίων, ηλικίας 15 έως 50 ετών, σε ύψος 550-700 μέτρα. Είναι βιολογικής καλλιέργειας και το χαρμάνι αποτελείται από 85% Tempranillo και 15% Viura. Ο Roberto Oliván, προσθέτει πάντα στα κόκκινα κρασιά, ένα ποσοστό λευκής ποικιλίας για να δώσει πολυπλοκότητα και κομψότητα! Τα αμπέλια έχουν έδαφος ασβεστολιθικό, αλλά o συνδυασμός πολύ ξηρού καλοκαιριού και πολύ δροσερού χειμώνα, εισάγει την έννοια της ξερικής υγρασίας, ή αλλιώς Xeric Torriortent, δηλαδή Xérico!
Δώσε βάση εδώ τώρα… Τα σταφύλια (20% ολόκληρα τσαμπιά) είναι πατημένα παραδοσιακά με τα πόδια και η ζύμωση για κάθε αγροτεμάχιο γίνεται με γηγενείς ζύμες ξεχωριστά, ώστε να αποτυπωθεί μοναδικά το κάθε terroir. Γίνεται χρήση τσιμεντένιων δεξαμενών και foudres από καστανιά ενώ μετά τη μηλογαλακτική μετατροπή ακολουθεί παλαίωση για 7 μήνες.
Το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη αρωμάτων από άνθη βιολέτας, βατόμουρο και ώριμων, κατακόκκινων κερασιών. Το κρασί αυτό έχει τη φρεσκάδα του νεανικού αλλά σου δίνει και τη θαλπωρή του οικείου, του ρουστίκ και παραδοσιακού!
Δοκίμασε το...χτες!