Το Arkóvatos από L’Heritage Korres είναι ένα τραγανό λευκό κρασί που δύσκολα θα συναντήσεις όμοιό του. Ο λόγος είναι αρχικά η καταγωγή του, η Νάξος και ο δεύτερος είναι οι γηραιοί και αυτόρριζοι αμπελώνες από τους οποίους προέρχεται. Αν σε αυτά προσθέσεις το ιδιαίτερο χαρμάνι που βασίζεται στο Ποταμίσι και το έμπειρο χέρι των Πάνο και Σπύρο Ζουμπούλη καταλαβαίνεις πως μιλάμε για κάτι που αξίζει σίγουρα την προσοχή σου.
Το Arkóvatos από L’Heritage Korres είναι ένα κρασί που μας έρχεται από την ορεινή βορειοδυτική Νάξο, από έναν μικρό, αλλά ξεχωριστό αμπελώνα. Ο αμπελώνας αυτός έχει αμπέλια με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη και είναι αυτόρριζος. Τα παλιά κλήματα είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο και φυτεμένα σε αναβαθμίδες με έντονες κλίσεις, για ιδανικές συνθήκες αποστράγγισης. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, με κάποιες βιοδυναμικές πρακτικές, και όλα γίνονται στο χέρι – από τον τρύγο μέχρι τη διαλογή των σταφυλιών. Το όνομα αρκοβάτος δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας και πρόκειται για ένα άγριο και σπάνιο αναρριχόμενο φυτό, που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως οι καρποί του έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, που συναντάμε μέσα στον αμπελώνα, στη θέση Αρκοβαθιά.
Το χαρμάνι του Arkóvatos από L’Heritage Korres αποτελείται από Ποταμίσι (80%), Αηδάνι (17%) και Μονεμβασιά (3%), ποικιλίες που δίνουν φρεσκάδα, αρώματα και μια ιδιαίτερη κυκλαδίτικη ταυτότητα. Η οινοποίηση είναι ήπια και προσεγμένη, ταυτόσημη με το στυλ του Ζουμπούλη: τα τσαμπιά πιέζονται ολόκληρα, η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και το κρασί ωριμάζει για 4–6 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες, με συχνό bâtonnage για έξτρα υφή και βάθος. Όλα είναι μελετημένα έτσι ώστε να προκύψει ένα κρασί που να αντανακλά την ιστορία του τόπου και την έκφραση των παλαιών αμπελιών.
Πληθωρικό αλλά και φίνο, με λεμονάτη οξύτητα και έντονη ορυκτότητα είναι το κρασί για όλα τα πιάτα θαλασσινών και ψαρικών!