Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο

ΦΙΛΤΡΑ

Τα φίλτρα έρχονται...

Εύρος Τιμών

Ταξινόμηση

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

{{cart.TotalPieces}} τεμάχιο στο καλάθιτεμάχια στο καλάθι
Λήξη Καλαθιού:

Το καλάθι σου είναι κλειδωμένο και ξεκλειδώνει σε {{cart.UnlocksInMinutes}} λεπτά

{{item.Name}}
{{item.SubTitle}}
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Αφαίρεση
{{item.ProductPiecesCount}} τεμάχιο τεμάχια

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΒΑΖΕΣ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Δασκαλί Ασύρτικο 2014
94
-

ΔΑΣΚΑΛΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2014

  Ελλάδα
34.80
€34,80

Διαθέσιμο μόνο για μέλη του botilia.gr

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ή ΕΙΣΟΔΟΣ

Η απίθανη άγρια πλευρά της Σαντορίνης!

ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟ

Ανακαλύπτοντας ξανά το ηφαίστειο!

Η ετικέτα του εμπνευσμένη από ένα γκράφιτι. Το πρώτο γκράφιτι του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Ο παππούς Ιάκωβος (1926-2010) καλλιεργούσε το αμπελάκι του στο Δασκαλί, στο νοτιόδυτικό ακρωτήρι της ηφαιστειογενούς γης της Σαντορίνης. Ήταν για αυτόν διαφυγή και το μικρό καμαράκι που έχτισε ήταν το καταφύγιό του. Εκεί φυλούσε τα βαρέλια με το μπρούσκο όπως το έλεγε κρασί που έφτιαχνε, και περνούσε τα βράδια παίζοντας ακορντεόν και τραγουδώντας. Λίγο Μαντηλαριά, λίγο Βουδόματο και πολύ Ασύρτικο, έμπαιναν στα βαρέλια του ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.

Μια χρονιά, επιστρέφοντας από την Αθήνα, βρίσκει το καμαράκι ανοιχτό και άδειο. Κάποιος του είχε κλέψει τα βαρέλια με το μπρούσκο του. Αγράμματος, φιλοτεχνεί το πρώτο γκράφιτι της περιοχής. ΜΙ ΚλΕΒΕΤΕ ΘΑ δΙΚΑΣΤΙΤΕ ΕΠΑΝΟ έγραφε.

Το 2008 πάτησε για τελευταία φορά.

Ο εγγονός του Ιάκωβος και ο Τζάννες (Γιάννης Νομικός) ξεκινούν το 2014 να καλλιεργούν το αμπελάκι με τις συμβουλές των ντόπιων αμπελουργών, δίνοντας έμφαση στις ρίζες ασύρτικου που πλέον είναι υπεραιωνόβιες. Την οινοποίηση αναλαμβάνει ο μάγος Χαρίδημος Χατζηδάκης. Με ελάχιστη απόδοση, ο τρύγος του 2014 από το 10 στρεμμάτων αμπελάκι έδωσε με το ζόρι 1306 φιάλες. Κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό. Δοκιμάσαμε μία.

Το Δασκαλί 2014 είναι η εκφραστικότερη εκδοχή του μοναδικού terroir, όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά του Δασκαλιού, στο Ακρωτήριο, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Στην ετικέτα κρατήθηκε το βέλος του παππού και τα γράμματά του. Στο μπουκάλι κλείστηκε όλη η αγάπη του για το αμπέλι του και τη γη του Δασκαλιού.

Απόλαυσε την άγρια γη της Σαντορίνης.

ΧΡΩΜΑ

ΛΕΥΚΟ

ΑΡΩΜΑ

ΛΙΓΟ ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ

ΣΩΜΑ

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΞΥΤΗΤΑ

ΕΝΤΟΝΗ

Δοκιμή

Χρυσοκίτρινο χρώμα μαγνητίζει στο ποτήρι.

Εντυπωσιακή μύτη αρχικά γεμάτη κίτρο, νεράντζι και γκρέιπφρουτ, αλλάζει όσο περνάει η ώρα αποκτώντας αρώματα ζύμης και φρυγανιάς. Μετά έρχεται η σειρά του μελιού και της κερήθρας με τα άνθη εσπεριδοειδών και το φουντούκι να ακολουθούν. Εξαιρετικής καθαρότητας ορυκτά αρώματα αλατιού και τσακμακόπετρας δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της καταγωγής του.

Ατίθασο, νεαρό ακόμη στόμα, με μέτριου (+) όγκου σώμα και εντυπωσιακής έντασης οξύτητα που περιχαρακώνει τον μεταλλικό χαρακτήρα του. Τοστ, κίτρο, άγουρο ροδάκινο συνδυάζονται με χαμομήλι και έντονα ορυκτή αίσθηση τσακμακόπετρας που αποκτά πικάντικους τόνους στο μακράς διάρκειας τελείωμα.

Τα τεχνικά
Χρώμα Λευκό
Τύπος Ξηρό
Χρονιά 2014
Αλκοόλ 14 %
Προέλευση Δασκαλί, Σαντορίνη
Ποικιλία Ασύρτικο
Αρώματα κίτρο, νεράντζι, γκρέιπφρουτ, ζύμη, φρυγανιά, μέλι, κερήθρας, άνθη εσπεριδοειδών, φουντούκι, αλάτι, τσακμακόπετρα
Μέγεθος Φιάλης 750ml
Παραμονή σε βαρέλι -
Θερμοκρασία σερβιρίσματος 11ºC
Παλαίωση 5 χρόνια
Πώμα Φελλός
Βιολογικό Όχι

ΔΑΣΚΑΛΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2014

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ

Συνδύασέ το με λιγκουίνι με αχινό ή και παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Χοιρινό με Σελινόριζα Αυγολέμονο

  • 1200 γρ. χοιρινό (σπάλα ή ποντίκι ή μπούτι)
  • 2 σελινόριζες (περίπου 600 γρ.)
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 2 πράσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 600 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 λεμόνια
  • 2 αβγά

 

Κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια το χοιρινό και το αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά. Κόβουμε τα πράσα και τα κοτσάνια του σέλινου σε ροδέλες ενώ τη σελινόριζα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλινο.

Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα το κρέας με λίγο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει κι αυτό χρώμα. Στη συνέχεια ροσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό τον οποίο έχουμε ζεστάνει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να μην ξεμείνει από ζουμί το φαγητό. Όταν μείνει με το ¼ των υγρών, αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Χτυπάμε τα αβγά προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και ελάχιστο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνουμε το χοιρινό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.

Για το σερβίρισμα οπωσδήποτε λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και φρέσκο ψωμί.

 

Εύα Μονοχάρη
Food blogger

Συνδυασμός με κρασί

Το αυγολέμονο θέλει ένα κρασί με οξύτητα, για να σπάσει τον λιπαρό χαρακτήρα. Θέλεις και αρκετό φρούτο για να ισορροπήσει το αυγό ενώ φυτικός χαρακτήρας θα δέσει ωραία με τη σελινόριζα. Ασύρτικο όχι σαντορίνης θα έκανε τη δουλειά, ένα chardonnay με φυτικά στοιχεία ή ένα sauvignon blanc θα στεκόταν επάξια.

Δες τις προτάσεις του mySommelier παρακάτω. 

Αποτελέσματα Αναζήτησης

{{$root.resources.lbl_search_results_count.replace('{0}', $root.searchResults.length)}}