Tο Dry 2023 από Kostaki Winery είναι μια πολύ διαφορετική πλευρά του μικρόρωγου Μοσχάτου, του γνωστού Muscat Blanc à Petits Grains. Είναι βοτανικό, με πράσινο φρούτο, κοφτερό και mineral σαν Riesling και μας κάνει να θέλουμε κι άλλο! Η Ευμορφία Κωστάκη (MW Student) και ο Lorenz Immerfall DipWSET, βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και μας εντυπωσιάζουν δείχνοντας το δρόμο για υψηλής ποιότητας ξηρά Μοσχάτα!
Το Kostaki Winery ιδρύθηκε το 2023 στη Δυτική Σάμο από την Ευμορφία Κωστάκη, Χημικό και Οινολόγο με σπουδές σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, και υποψήφια Master of Wine (Stage 2 Practical Only). Μαζί με τον Lorenz Immerfall DipWSET, δημιούργησαν ένα boutique οινοποιείο που παντρεύει την παράδοση με την τεχνογνωσία, εστιάζοντας στην κομψή και γεμάτη προσωπικότητα έκφραση του Μοσχάτου Σάμου. Με στόχο κρασιά ακριβείας, φινέτσας και διεθνούς προοπτικής, το Kostaki Winery αναδεικνύει τη Σάμο ως terroir παγκόσμιας κλάσης.
Tο Dry 2023 από Kostaki Winery προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες, ηλικίας άνω των 23 ετών. Τα αμπέλια είναι ξερικά, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να έχουν μεγάλη συμπύκνωση αρωμάτων όταν φτάσουν στην πλήρη ωρίμασή τους. Μέχρι εδώ καλά. Στη συνέχεια κάνει κάτι καινοτόμο. Συνδυάζει 4 διαφορετικές μεθόδους οινοποίησης, από κρυοεκχύλιση (για να πάρουν μόνο τα κομψά αρώματα της ποικιλίας και να ενισχύσουν την ένταση και τον χαρακτήρα του κρασιού) μέχρι skin contact (έτσι γίνονται τα πορτοκαλί κρασιά), παλαίωση σε δρύινο βαρέλι (μόνο το 7% του κρασιού για να μην επισκιαστεί ούτε στο ελάχιστο η ποικιλία) και batonnage (για υφή και όγκο). Μπερδεύτηκες; Μην ανησυχείς, η Ευμορφία και ο Lorenz ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν για να φέρουν στο ποτήρι σου ένα πολύπλοκο, γαστρονομικό, με ένταση και προσωπικότητα Μοσχάτο που έχει και εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης! Δοκίμασε το και θα καταλάβεις!
Η ομάδα του Kostaki Winery μας έχει εντυπωσιάσει με την αφοσίωσή της στo Μοσχάτο αλλά και στο νησί της Σάμου και αν κρίνουμε από τα όσα ήδη λέγονται για τα κρασιά τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό είναι μόνο η αρχή!