Το λ Ασύρτικο Κτήμα Λίγας ήταν από τα πρώτα πορτοκαλί κρασιά της νέας γενιάς και ένα από εκείνα που πρώτα κατέκτησαν το εξωτερικό και μετά την Ελλάδα. Για πολλούς είναι ίσως το καλύτερο ελληνικό orange wine, με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Για μας είναι απλά ένα τέλειο, γαστρονομικό κρασί.
Ο Θωμάς Λίγας ήταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγε τη φιλοσοφία της βιοδυναμικής καλλιέργειας στη Μακεδονία. Μαζί με τα παιδιά του, Ιάσων και Μελισάνθη, πήγαν τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα. Η φιλοσοφία τους συνοψίζεται στα εξής: περμακουλτούρα, ελάχιστες παρεμβάσεις και στο αμπέλι και στο κρασί, όχι θειώδη, όχι ζύμες εμπορίου.
Το λ Ασύρτικο Κτήμα Λίγας είναι ένα Ασύρτικο που ζυμώνει μαζί με τα στέμφυλα, για 7 μέρες, με γηγενείς ζύμες, και ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα, δρύινα βαρέλια για 8 - 12 μήνες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς άλλες παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα είναι πληθωρικό και έντονο, η επιτομή του orange wine.
Ένα τέτοιο διαμάντι δε θα μπορούσε παρά να εμφιαλώνεται σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό φιαλών οι οποίες φιγουράρουν σε λίστες ψαγμένων wine bar σε όλο τον κόσμο.