Ο Νίκος Χατζάκης περιμένει πως και πως την ολοκλήρωση του νέου οινοποιείου. Αυτό σημαίνει περισσότερος χώρος, κυρίως για πειραματισμούς. Το Libero – Οινοποιείο Σύρου είναι ένα από αυτά τα πειράματα, που δεν κρατήθηκε και το ξεκίνησε νωρίτερα.
Όπως όλα τα πειράματα, παράχθηκε σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών, ίσα για να προλάβουν λίγοι τυχεροί να πάρουν μια γεύση του τι τους περιμένει. Το Σεριφιώτικο, με καταγωγή από που αλλού, από τη Σέριφο, οινοποιήθηκε με orange λογική δίνοντας ένα πολύπλοκο κρασί για δυνατούς λύτες.
Τι σημαίνει orange οινοποίηση; Πρακτικά ότι ο οινοποιός αντιμετωπίζει μια λευκή ποικιλία σαν να ήταν κόκκινη. Δηλαδή, το κρασί παραμένει κατά την εκχύλιση για αρκετές ώρες ή και μέρες με τα στέμφυλα και την φλούδα του καρπού, παίρνοντας από αυτή ταννικό χαρακτήρα, πιο σκούρο χρώμα και λεπτά χαρακτηριστικά οξείδωσης.
Το όνομα Libero σε συνδυασμό με τον παίχτη Subuteo (οι παλιότεροι ίσως καταλαβαίνουν τι είναι) παραπέμπει στην ελευθερία και τη μη ένταξη σε κανόνες που ακολούθησε ο Νίκος Χατζάκης από την καλλιέργεια στο αμπέλι έως τα τελικά βήματα της εμφιάλωσης.
Αν δεν ψάχνεις ένα απλό λευκό κρασί, το Libero – Οινοποιείο Σύρου, ίσως να είναι το κρασί σου. Αν το προλάβεις βέβαια…