Αν λατρεύεις τα φρέσκα, φρουτώδη, ανθικά και με δροσιστική οξύτητα λευκά κρασιά, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το Reto Albillo Blanco 2020 από το Bodega Ponce και αυτή τη σπάνια ισπανική ποικιλία, θα αναρωτιέσαι γιατί δεν την ήξερες τόσο καιρό! Θυμήσου το!
Στη μικρή και σχετικά άγνωστη οινική ζώνη της Manchuela, ο νεαρός οινοποιός Juan Antonio Ponce, εγκατέλειψε τη σίγουρη πορεία του δίπλα στον Telmo Rodriguez, για να ακολουθήσει το δικό του όνειρο. Από τα 23 του, αφιερώθηκε με μοναδική προσήλωση στην καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών όπως το Bobal, η Moravia Agria και η σπάνια Albilla de Manchuela (ή Albillo) , που ήταν σχεδόν εξαφανισμένη και δίνει κρασιά με τρομερή φρεσκάδα και χαρακτήρα, που σίγουρα θα σου θυμίσει Chenin Blanc. Τα κρασιά του Bodega Ponce, είναι φυσικά και βιοδυναμικά και αποτυπώνουν το terroir του τόπου παραγωγής τους. Χωρίς υπερβολές και με πολύ αγνή έκφραση, εκφράζουν τον χαρακτήρα μιας περιοχής που αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται γνωστή παγκοσμίως, μέσα από γηγενείς ποικιλίες, που είχαν ξεχαστεί από καιρό.
Το Reto Albillo Blanco 2020, είναι το πρώτο λευκό κρασί που έφτιαξε ο Juan από 100% Albillo. Tα σταφύλια συλλέχθηκαν χειρωνακτικά από παλαιά κλήματα ηλικίας 40-60 ετών και διατηρήθηκαν σε χαμηλή θερμοκρασία πριν τη ζύμωση, ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους. Στη συνέχεια έγινε ζύμωση με ολόκληρα τα τσαμπιά, μια παλιά ισπανική μέθοδος που ονομάζεται "remango" και είναι η ευρέως γνωστή «whole bunch method». Μετά τη ζύμωση, το κρασί μεταφέρθηκε σε παλαιά βαρέλια και έμεινε σε επαφή με τις οινολάσπες για 8 μήνες, αποκτώντας πιο σύνθετο χαρακτήρα , κρεμώδη υφή και έξτρα πολυπλοκότητα.
Αν θέλεις να γευτείς την άγρια, ισορροπημένη και πιο γεμάτη έκφραση των κρασιών της Ισπανίας, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις το Reto Albillo Blanco 2020!