Το Potamisi του οινοποιείου Vaptistis, είναι από τα κρασιά που επαναπροσδιορίζουν την ποιότητα και το στυλ των κρασιών, από γηγενείς και σπάνιες κυκλαδίτικες ποικιλίες. Είναι ντελικάτο και ακραία αρωματικό. Η Τήνος σταθερά πια μας δίνει διαμαντάκια, αποδεικνύοντας πως το δυναμικό της τηνιακής γης σε συνδυασμό με πολύ μερακλήδες οινοποιούς, αποδίδουν εξαιρετικά εντυπωσιακούς καρπούς!
Το 2013, ο Γιάννης Μωραΐτης, έδωσε και πάλι ζωή στους οικογενειακούς αμπελώνες στο ορεινό χωριό Στενή, της Τήνου. Η πολυετής προσπάθεια και οι συνεχείς πειραματισμοί, οδήγησαν το 2016, στον πρώτο τρύγο των 30 στρεμμάτων αμπελώνων και στην πρώτη εμφιάλωση του δικού του κρασιού. Το οινοποιείο καλλιεργεί μόνο ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και θέλει να αναδείξει το ξεχωριστό terroir των Κυκλάδων. Το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, συνεργάστηκαν άψογα με το έδαφος και το κλίμα της Τήνου και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ακριβώς έτσι έγινε και με την πολύ σπάνια και δυσεύρετη λευκή ποικιλία Ποταμίσι. Το αιγαιοπελαγίτικο κλίμα την απογείωσε και υπογράμμισε την κομψότητα και το έντονα φρουτώδες προφίλ της.
Ο σταφυλοχυμός ζύμωσε συνολικά για 20 ημέρες στους 11°C, αλλά χωρίστηκε σε 2 μέρη. Ο μισός μπήκε σε τσιμεντένιους αμφορείς με γηγενείς ζύμες και ο άλλος μισός σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στη συνέχεια και μετά την ανάμειξη των δυο, ωρίμασε για 6 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες, μέσα σε ανοξείδωτη δεξαμενή και αφού εμφιαλώθηκε έμεινε για ακόμα 4 μήνες στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Το πυκνό φρούτο με την αίσθηση λιπαρότητας και την απαλή οξύτητα, του δίνουν όλα τα προσόντα για να γίνει ένα από τα κρασιά που θα καταναλώνεις με πάθος όλο το καλοκαίρι!