Ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Μια οινική ιδιοφυία με αστείρευτο ταλέντο, ένας άνθρωπος με όραμα που άλλαξε τη λογική της σημαντικότερης οινικής ζώνης της Ελλάδας, βάζοντας την με τον ηχηρότερο τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη.
Όπως ίσως ήδη να ξέρετε, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης εδώ και περίπου 1 μήνα δεν είναι πια μαζί μας. Ως φόρο τιμής στον μεγάλο, ευαίσθητο οινοπαραγωγό, και σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Αίολος, μέρος των εσόδων θα δοθούν στην οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη σε στήριξη των προσπάθειών τους για τη δύσκολη συνέχεια.
Αν ήταν να περιγράψουμε τη Σαντορίνη Cuvee 15 του Οινοποιείου Χατζηδάκη με μια λέξη, αυτή θα ήταν «συγκλονιστικό».
Γιατί το αγαπάμε;
Σκοπός του Χαρίδημου Χατζηδάκη πάντα ήταν η ανάδειξη της ποικιλίας και του τόπου στον οποίο φιλοξενείται. Του terroir της δηλαδή. Το Ασύρτικο καλλιεργείται στους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες στον Πύργο, στο Εμπορειό και τη Μεσαριά. Ελάχιστη παρέμβαση και προσεκτική επιλογή των αμπελοτοπιών ήταν πάντα το μεγάλο του όπλο.
Η Σαντορίνη Cuvee 15 του Οινοποιείου Χατζηδάκη είναι η επιτομή της πληρότητας. Η απόλυτη έκφραση της βολκανικής ορυκτότητας του νησιού, κοφτερή οξύτητα και σώμα να το αλείψεις στο ψωμί σου.
Οι 8 μήνες που πέρασε στις οινολάσπες είναι υπεύθυνοι για την αποστομωτική πολυπλοκότητά του ενώ τον κλασικό για τον Χαρίδημο ελαφρώς οξειδωτικό χαρακτήρα του τον οφείλει στη χωρίς φιλτράρισμα χειρωνακτική εμφιάλωση με ελάχιστη θείωση.
Πότε να το πιείς;
Ενώ είναι υπέροχο τώρα, υπάρχει περίπτωση κάποιοι να σε πουν «Ηρώδη». Καλύτερη στιγμή να το πιείς; Αν μας ρωτάς και αντέχεις, σε 6-7 χρόνια.