O Γιώργος Ξυδάκης ξαναχτυπά! Μετά το Ποταμίσι, μας παρουσιάζει το Αηδάνι 2020 Μικροοινοποιία Ξυδάκη. Ναι, όπως καλά φαντάζεσαι είναι και αυτό ένα ιδιαίτερο, γαστρονομικό λευκό κρασί και απίστευτα δυσεύρετο, όπως όλα τα κρασιά του άλλωστε.
Ο Γιώργος Ξυδάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, δοκίμασε το 1966 για πρώτη φορά λιαστή Κουντούρα (Μανδηλαριά) από τον αμπελουργό παππού του και ερωτεύτηκε το κρασί αλλά και τις τοπικές ποικιλίες. Το Μικροοινοποιείο Ξυδάκη ιδρύθηκε το 2001 και περιλάμβανε ένα παλιό αμπέλι με κυκλαδίτικες ποικιλίες, με τις οποίες ασχολούταν ερασιτεχνικά και εμφιάλωνε κρασιά για φίλους και ρέκτες του κρασιού. Η φιλοσοφία του είναι κρασιά από παλιά αμπέλια, κυρίως στη Μύκονο αλλά και από τα γύρω νησιά, με ελάχιστες παρεμβάσεις και γηγενείς ζύμες.
Το Αηδάνι 2020 Μικροοινοποιία Ξυδάκη ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και παραμένει σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες για 4 μήνες έτσι απέκτησε τη δομή και την πολυπλοκότητα που πρέπει. Η σαγηνευτική του λιπαρότητα έρχεται σε απόλυτη ισορροπία με την κοφτερή οξύτητα και την ελαφριά ταννική υπόστασή του.
Αν έψαχνες ένα λευκό κρασί που να τσακίζει κόκκαλα και να μπορεί να συνοδεύσει με άνεση από γουρουνόπουλα μέχρι ψάρια με περίπλοκες σάλτσες μόλις το βρήκες.