Το οινοποιείο Μαρκοβίτη θα θυμάσαι πως έχει ένα από τα καλύτερα Ξινόμαυρα στην περιοχή της Νάουσας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να το δοκιμάσεις και στην ροζέ εκδοχή του. Ο πρώτος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας, τελικά έχει δώσει πολλά χαρίσματα σε αυτή την ποικιλία!
Ο νεαρός Μάρκος Μαρκοβίτης, επιστρέφοντας από τις οινολογικές σπουδές του στο LVWO Winsberg της Γερμανίας, συνεχίζει για 3η πλέον γενιά το ιστορικό οινοποιείο της Νάουσας και πιστεύει ακράδαντα πως ο οινοποιός πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με την ποικιλία που καλλιεργεί. Η ιδιαιτερότητα του οινοποιείου είναι ο 140 στρεμμάτων ενιαίος αμπελώνας, που φυτεύτηκε το 1972 από τον παππού του και αποτελεί από μόνος του ένα πολύ ξεχωριστό οικοσύστημα. Η παραγωγή είναι συγκεκριμένη και κάθε χρόνο δίνει σταφύλια με δύναμη και εξαιρετική ωριμότητα φρούτου.
Για το Xinomavro Rose 2023, ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά και το κρασί ζύμωσε με γηγενείς ζύμες μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ εφαρμόστηκε και μηλογαλακτική ζύμωση. Ο συνδυασμός των παραπάνω έφερε ένα πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα με τη φρουτένια φρεσκάδα της ποικιλίας να υπογραμμίζεται από τον τυπικό τοματένιο χαρακτήρα της, θυμίζοντας την προέλευσή της!
Το δοκιμάσαμε και το αποθεώσαμε με μελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι κοκκινιστό και φέτα, τώρα που είναι ακόμα φρέσκο. Είπαμε όμως πως θα εξελιχθεί τρομερά σε 2-3 χρόνια!